Новини

26.03.2010
Замразяване цената на газа невъзможно
pic4

Цената на газа не може да се "замрази", защото има заявени съответни количества газ и курс на долара, по който те се купуват, каза изпълнителният директор на дружеството "Булгаргаз" Димитър Гогов след приключване на консултативния съвет към Държавната комисия за енергийно и воднорегулиране /ДКЕВР/.
Той обясни още, че засега не може да говори каква ще е загубата от евентуално замразяване на цените на газа, защото не знам какво решение ще бъде взето.
ДКЕВР предлага увеличение на газа от 1 април с 15% или с 60 лева върху действащата сега цена на горивото. Дружеството е заявило 700 млн. кубически метра газ за продажба на пазара.
По принцип съществуват възможности за задържане на цените, но сега започва да се проучва как това може да стане, без да се наруши законът и да се осигурят някакви средства за покриване на разликите, заяви председателят на ДКЕРВ Семерджиев.
Предлаганите от него 15% увеличение на цената на газа са минимални, в сравнение с исканото от "Булгаргаз" повишение от 26%.
Семерджиев добави, че повишение с 15% е на границата "Булгаргаз" да бъде на загуба. Има различни оценки, но според Семерджиев за едно тримесечие разликата в цената ще бъде около 40 млн. лева и тази сума ще трябва да се намери за подпомагане на "Булгаргаз".

http://economynews.bg

«назад