Новини

17.11.2011
Трайков прогнозира доставки на газ от Азербайджан до две години
pic5

Баку и София искат да се ускори изграждането на инфраструктурата

България може да получи газ от Азербайджан до две години от газопроводите през Турция и Гърция. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща с азербайджанския си колега Нагит Алиев, съобщи пресдирекцията на икономическото министерство. Трайков бе на посещение в Баку като част от състава на българската делегация, водена от Георги Първанов.

Трайков е посочил, че изграждането на нова връзка между България и Гърция е в най-напреднал етап. Той прогнозира, че доставките по нея могат да започнат още в края на 2013 г. Строителството й до момента се забавяше. Неотдавна премиерът, а след това и министърът обещаха, че отчуждителните процедури и екооценките няма да доведат до закъснение на строителството й, след като ЕК приеме нов регламент, с който ще се ускорят процедурите. Облекчаването на отчужденията е предвидено с новия пакет на ЕС за развитие на инфраструктурата.

Двамата министри са обсъдили доставките на компресиран и втечнен каспийски газ през Черно море. Те ще предложат срещи на експертно и правителствено равнище между България, Азербайджан, Турция и Гърция, за да се уточнят варианти за по-бързо изграждане на инфраструктурата. Азербайджан разполага със 750 млрд. куб. метра запаси от природен газ и страната има сериозни перспективи за износ на синьо гориво, казал Натиг Алиев.

Източник: 3e-news.net

«назад