Новини

02.02.2012
Фонд "Козлодуй" отпуска 20 млн. лв. за газификация на домакинствата
pic4

Енергийната система ще издържи повишеното потребление на електроенергия

Международен фонд"Козлодуй" ще отпусне 20 млн. лв. за домакинствата, които заменят отоплението с нафта, въглища и електроенергия с природен газ. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред телевизионни репортери. В момента задържаната ниска цена на тока прави отоплението с електроенергия по-изгодно в сравнение с централното отопление и природния газ. Трайков обясни, че всяко домакинства ще получи по 3000 лв. субсидия за монтирането на уредите.

Той увери, че енергийната система на България ще издържи увеличеното потребление заради рекордно ниските температури. Вчера консумацията на електроенергия в 19 часа достигна 7270 MW. Днес се очаква то да е 7340 MW. Инсталираните мощности в България са 9000 MW. "Голямо е натоварването на мрежата високо, средно и ниско напрежение. Повишеното потребление е стрес за системата и увеличава риска от аварии", коментира Трайков.
Вчера заради повишената консумация ЕСО пусна резервни мощности в ТЕЦ "Варна" и водни централи. Все още осми блок на ТЕЦ "Марица изток 2" не работи.

Източник: 3e-news.net

«назад